(Oud)internationals die terugkeren uit het buitenland, is dit succesvol?

Robin van Persie gaat binnenkort terugkeren bij Feyenoord en velen vragen zich af of dit verstandig is. We kennen allemaal het voorbeeld van Frank Rijkaard, die erg succesvol terugkeerde bij Ajax in 1994, of Dirk Kuijt, die Feyenoord kampioen maakte in 2017. Maar zijn er ook minder positieve voorbeelden, hoe ontwikkelt dit de laatste jaren en wat zijn de succesfactoren?

Frank Rijkaard

Pim van Dord over de Champions League finale in 1995: ‘We speelden tweemaal in de groepsfase tegen Milan, dat ging ons redelijk makkelijk af.’ Maar tijdens de finale stond het in de eerste helft tactisch niet goed. Net als assistent-trainer Gerard van der Lem wijst de fysiotherapeut op wat zich in de rust voltrok in de kleedkamer, een moment van belang.

‘Ronald de Boer stond in de spits, normaal gesproken onze rechtshalf. Nu stond Clarence Seedorf daar. Maar hij stond niet diep genoeg op het middenveld, waardoor de Italianen de opbouw van Rijkaard en Blind constant konden verstoren.’ In de rust werd Seedorf daar volgens Van Dord opgewezen door de broertjes De Boer. ‘Clarence was natuurlijk eigenwijs, en was het er niet mee eens.’

Het zorgde ervoor dat Rijkaard opstond. ‘Hij was iemand die dat bijna nooit deed. Rijkaard zei: je moet naar Frank en Ronald luisteren, ze hebben gelijk. En Clarence keek enorm tegen hem op, dus toen dacht hij ook wel even: wacht effe.’

Van Gaal kon er daardoor ook makkelijker op inspelen in de tweede helft. Clarence stond nog steeds niet echt diep genoeg.’ Na tien minuten werd hij gewisseld voor de Nigeriaanse spits Nwankwo Kanu. Ronald de Boer zakte terug naar rechtshalf. ‘Zo kregen we meer ruimte en mogelijkheden op het middenveld en gingen we ook beter voetballen.’

Na de late goal van Patrick Kluivert en ‘de rondes om het veld’ zocht Van Dord de kleedkamer weer op. ‘Daar ging ik lekker relaxen in een warm bad, biertje erbij.’ Samen met Frank Rijkaard en Van Vossen kwam hij bij van alle vrijgekomen emoties. ‘Daar in dat bad besefte Frank wel hoe uniek dit was. Dat hij drie Europa Cups had gewonnen en natuurlijk het EK van ’88. Het toonde de gedreven kampioen.’

Bron: www.volkskrant.nl

 

Dirk Kuyt

Zijn grootste prestatie zou hij Dirk Kuyt pas aan het einde van zijn loopbaan neerzetten. In 2015 kwam Kuyt met een droom terug bij Feyenoord: voor het eerst sinds 1999 moest de landstitel terugkomen naar Rotterdam. In zijn eerste jaar moest Kuyt, na een 2-1 zege op zijn oude club FC Utrecht in de finale, nog genoegen nemen met de KNVB Beker. Maar in zijn laatste seizoen als profvoetballer kwam zijn droom dan toch uit. Na een uitermate stabiele jaargang, waarin Feyenoord van begin tot eind bovenaan stond, bezorgde Kuyt zijn club met een hattrick in de kampioenswedstrijd de langverwachte landstitel. Zijn laatste kunstje.

Kuyt had het vaak moeilijk dit seizoen, bovenal omdat hij steeds vaker op de reservebank belandde. Maar ook in die weken was hij nog altijd van waarde, al was het maar als roerganger in de kleedkamer, of als invaller in de slotfase. De beloning volgde zondagmiddag tegen Heracles, als basisspeler in een uitzinnige, zinderende Kuip.

Al na 38 seconden ontplofte het stadion dankzij de Katwijker, toen Mike te Wierik uitgleed, en Kuyt plots oog in oog stond met keeper Bram Castro. De rook van het vuurwerk hing nog over het veld, de opgepompte spanning was voelbaar, maar geen moment twijfelde de aanvoerder, hard en loepzuiver raak schietend: 1-0.

Waanzinnig van vreugde rende de complete Feyenoord-selectie het veld in, achter de aanvoerder aan. Uitgerekend Kuyts honderdste goal in het shirt van Feyenoord – en met enige voorsprong de belangrijkste.

Dik tien minuten later was het opnieuw raak, toen Eljero Elia knap voorzette, en Kuyt vallend binnenkopte: 2-0. Onmiddellijk rende de voetballer naar de geschorste Tonny Vilhena aan de zijlijn, de man aan wie hij indirect zijn basisplaats te danken had, door een onterechte gele kaart op Woudestein.

Maar dit was zo’n sportverhaal dat niet van dergelijke details of toevalligheden aan elkaar hing. Zijn derde goal volgde na 83 minuten uit een strafschop, als de definitieve opmaat naar een ongekend Rotterdams volksfeest.

Kuyt die Feyenoord naar de eerste landstitel sinds 1999 schiet: het moest gewoon zo zijn.

Bron: www.ad.nl

Ontwikkeling door de jaren heen

Als gekeken wordt naar de spelers die in 1992 international waren, komen we tot het onderstaande overzicht:

Z

Hierbij vallen een aantal zaken op:

  • Relatief jonge leeftijd bij terugkeer

Behalve Adri van Tiggelen en Jan Wouters keerde iedereen terug bij een leeftijd van 32 jaar of jonger.

  • Lange periode nog actief

Op Bryan Roy na speelde iedereen nog minimaal 2 seizoenen. Stan Valckx en Peter van Vossen haalden de 5 seizoenen, Erwin Koeman zelfs 8.

  • Presterend naar verwachting of boven verwachting

Alle spelers hebben nog waarde voor hun club, met als positieve uitschieters Ronald Koeman (foto) en Frank Rijkaard. Met Rijkaard als belangrijke schakel en mentor voor jonge spelers won Ajax de Champions League in 1995, Koeman had 2 sterke seizoenen bij Feyenoord na zijn terugkeer van FC Barcelona.

Voor 2002 komen we tot het volgende overzicht:

ZZ

Vergeleken met 1992 is dit opvallend:

  • Gemiddelde leeftijd bij terugkeer ligt bijna 2 jaar hoger

M.a.w.: spelers gaan langer door bij hun buitenlandse club, mede ook door de verslechterde positie van Nederlandse clubs t.o.v. de rest van Europa. Hierdoor ontstaat ook het volgende opvallende punt:

  • Korte periode actief na terugkeer

Dit neemt drastisch af: van gem. 3,6 jaar naar 2,1 jaar. Geen enkele speler speelt meer dan 3 seizoenen door.

  • Mindere gemiddelde prestatie

Ook veroorzaakt door het late terugkeren, zo zijn Patrick Kluivert en Michael Reiziger (foto)´op´ bij hun transfer naar PSV. Toch zijn er nog wel een flink aantal (redelijk) succesvol, zoals Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu, Paul Bosvelt en Roy Makaay.

Kijken we vervolgens naar de internationals van 2012, zien we dat een aantal spelers nog actief is, dus het absolute aantal dat terugkeert is daardoor minder. Een aantal spelers dat al teruggekeerd is, is daarnaast ook nog actief:

zzz

Hierbij valt dit op:

  • Clubs waar spelers van terugkeren zijn van een beduidend minder niveau

Waar bij de vorige overzichten spelers terugkeerden van Bayern München, FC Barcelona en AC Milan, zijn dat nu clubs als Sheffield Wednesday, Hertha BSC en Aston Villa. De oorzaak is het mindere niveau van onze internationals, maar ook het langere wachten met een terugkeer. Dit zien we ook terug bij de gemiddelde prestatie, die door Dirk Kuyt nog verbloemd wordt. Ook hier bleken een aantal spelers (Boulahrouz, Heitinga (foto)) ´op´ te zijn na hun terugkeer.

  • Het aantal nog actieve jaren neemt verder af

Het lijkt erop dat spelers nog maar voor erg korte tijd terugkeren, op het moment dat de `financiële citroen` in het buitenland compleet uitgeknepen is. Zo gingen Kuyt en Van Persie eerst nog naar Turkije, alvorens terug te keren naar Feyenoord.

Conclusie

Het is dus duidelijk dat momenteel (oud)internationals pas terugkeren als hun carrière al een aantal jaar in een neerwaartse spiraal zit, mede door financiële motieven. Het aantal spelers dat nog echt toegevoegde waarde heeft is een stuk kleiner dan 20 jaar geleden.

De spelers die nog wel toegevoegde waarde hebben, zie de spelers die fysiek nog in orde zijn en qua leiderschap en voorbeeldfunctie (Koeman, Rijkaard, Kuyt, Cocu, Van Bronckhorst) nog meerwaarde hebben en op die manier een voortrekkers-rol kunnen vertolken.

Robin Van Persie heeft de naam niet altijd even goed om te kunnen gaan met een mogelijke bijrol, maar heeft ook de naam op en top prof te zijn, wat dan weer als voorbleedfunctie een succesfactor zou zijn. Het wordt daarom afwachten voor het succes van de terugkeer, welke van deze 2 eigenschappen de overhand gaat krijgen.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s