Wat zijn de echte kwalijke gevolgen van op jonge leeftijd scouten van profclubs?

Het gebeurt steeds vaker: voetballertjes van zes, zeven jaar worden gescout door Nederlandse topclubs. Vorige week maakte de NOS er een reportage over en vele ‘deskundigen’ hadden er een mening over. Van: ‘te vroeg, laat kinderen opgroeien in hun vertrouwde omgeving’ tot: noodzakelijk, anders gaat een andere club met het talent aan de haal.’ Maar wat heeft dit vroeg scouten als gevolg voor het Nederlandse voetbal?

1. Het waarom van vroeg scouten

“Wij willen ze eigenlijk zo vroeg mogelijk hebben, want als we jongens na hun twaalfde scouten hebben we het gevoel dat ze heel veel jaren opleiding missen,” vertelt Theo van Santen, een van de Ajax-scouts. “En over het algemeen haal je dat niet meer in.”

De beroemde Ajax-opleiding had in het verdere verleden de vrije keuze op de Amsterdamse velden. Andere clubs waagden zich niet aan de reis naar de hoofdstad. Tegenwoordig ziet Van Santen bij Zeeburgia echter concurrenten van een groot aantal Nederlandse clubs: “FC Utrecht, AZ, PSV en Feyenoord. En dan moet je je afvragen of je zo’n heel klein jochie richting Feyenoord of PSV moet laten gaan.”

De wedloop om jong talent heeft niet alleen gevolgen in Amsterdam. De ontwikkeling verontrust Bastiaan Riemersma, hoofd jeugdopleiding van Willem II: “Voor veel clubs geldt dat ze de jongens willen hebben voor ze gespot worden door andere clubs. Dus je ziet dat het de afgelopen jaren naar steeds jonger gaat.”

NOS-redacteur Edwin Schoon, die de steeds lager wordende leeftijdsgrens onderzocht, onderstreept de woorden van Riemersma in het NOS Radio 1 Journaal. “De jeugdopleidingen hopen dat ene talentje te vinden dat ze voor 20 miljoen kunnen verkopen en vissen met een steeds groter net.”

Bron: www.nos.nl

Het steeds jonger scouten is vooral dus ingegeven door angst talenten mis te lopen, niet om zelf de beste talenten te scouten op het juiste moment. Zo heeft PSV met het FUNdament-traject 4 teams in de leeftijden 7 tot 11 jaar op 4 verschillende locaties, om in een breed gebied geen talenten mis te lopen.

Maar is het wel echt nodig om vroeg te scouten? En heeft vroeg scouten gevolgen voor laatrijpe spelers? Om die vragen te kunnen beantwoorden is het goed om naar de gescoute leeftijden te kijken van onze huidige topspelers en die van 20 jaar geleden.

2. Op welke leeftijd werden onze huidige toppers gescout?

Gekeken naar de Nederlandse spelers met de hoogste huidige transferwaarde, komen we tot het volgende overzicht:

2018_1_5_19_39_2

Opvallend te zien dat slechts 2 van deze spelers 7 of 8 jaar oud waren toen ze naar een profclub gingen. Verder zijn slechts 5 van de 15 jonger dan 10 jaar oud. Deze spelers waren ongetwijfeld 1 of 2 jaar later ook nog als talentvol bestempeld. Op basis van deze cijfers is het niet gegrond te zeggen dat op 7 of 8-jarige leeftijd scouten echt nodig is.

Maar nog het meest opvallend: dat er maar 1 speler bij zijn ontdekking ouder is dan 12 jaar oud. Heeft Nederland geen laatbloeiers of laatrijpe spelers meer?

3. Op welke leeftijd werden onze toppers van 20 jaar geleden gescout?

Wat dat betreft is het interessant naar de leeftijden te kijken van de Nederlandse toppers van 20 jaar geleden bij hun ontdekking:

2018_1_6_9_4_6

Opvallend om te zien dat we een heel ander overzicht krijgen. We onderscheiden 3 groepen:

 • De jong gescoute talenten (Bogarde, Seedorf, Van Bronckhorst en Kluivert)

Zij lieten al op jonge leeftijd zien over veel talent te beschikken, vielen daardoor op bij scouts. Kluivert en Seedorf (foto) debuteerden ook al op jonge leeftijd bij Ajax. Typisch talenten die vroegrijp zijn: niet alleen als kind, maar ook na de puberteit.

 • De op normale leeftijd gescoute talenten (F. en R. de Boer, Reiziger, Davids, Bergkamp en Overmars). 

Zij kwamen op 12 tot 14-jarige leeftijd de jeugdopleiding van -meestal Ajax- binnen en groeiden uit tot (inter)nationale toppers. We kunnen toch stellen dat dit grotere spelers waren als de toppers die we nu hebben, die over het algemeen op jongere leeftijd zijn gescout. De opmerking van Ajax-scouts Theo van Santen, die stelde dat spelers die na hun 12e de opleiding binnenkomen te laat zijn, klopt dus niet.

 • De laatbloeiers of laatrijpe spelers (Van der Sar, Cocu, Stam (foto), Van Hooydonk en Van Nistelrooy)

5! spelers dus die pas op 15 tot 20-jarige leeftijd bij een profclub kwamen. Niet toevallig karaktervolle spelers die het niet van hun intrinsieke voetbaltalent moesten hebben, maar op mentaliteit boven zijn komen drijven.

Niet in dit overzicht meegenomen is Dirk Kuijt nog een mooi voorbeeld van een laatbloeier en karakterspeler die een paar jaar later boven komt drijven: van Katwijk op zijn 18e naar FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool. Overal het vermogen tonend zich te kunnen aanpassen aan een hoger nivo.

Opvallend dus dat we bij onze huidige Nederlandse toppers geen enkele laatbloeier hebben. Bestaan zij nu niet meer dan, de zogenaamde ‘fluisterende talenten’?

Volgens Rasmus Ankersen van het boek ‘The Gold Mine Effect’ zijn er vier manieren om op een naar talent en prestatie te kijken. Op deze manier ontdekken we niet alleen talent dat duidelijk aanwezig is (‘schreeuwend talent’) maar juist talent dat zich nog niet heeft getoond (‘fluisterend talent’). Met name de laatste groep is interessant, want dat talent wordt door de concurrentie zelden opgemerkt.

 • Kijk niet alleen naar de prestatie op zich, maar ook naar het verhaal erachter. Probeer echt te begrijpen wat mensen drijft en wat ze ervoor over hebben dit te bereiken.
 • Prestatie = potentieel talent – beperkingen. Zijn de beperkingen oplosbaar? Richt je dan op het wegnemen van deze beperkingen.
 • Maak je selectiepoort niet te smal. Stap af van het traditionele selectiedenken en hou op met meer van hetzelfde te selecteren.
 • Plaats passie boven capaciteiten. Attitude en inzet zijn belangrijker dan de tot dan geleverde prestaties. Ontdek de ‘grit’: mensen die een duidelijke missie hebben en toegewijd zijn dit te realiseren en zich niet uit het veld laten slaan bij tegenslagen.

De wedloop om talenten op jonge leeftijd zorgt er nu dus voor dat de fluisterende talenten niet meer gescout worden. We zagen het al in dit artikel dat PSV stopt met scouten bij amateurclubs in eigen regio na de leeftijd van 12 jaar. Bij een snelle blik op het scoutingbeleid van Ajax zien we hetzelfde. Op deze manier wordt een groep talentvolle spelers uitgesloten om uit te groeien tot toppers, een kwalijke ontwikkeling.

4. Conclusies en aanbevelingen 

Het scouten bij de jongste jeugd is dus vooral niet wenselijk omdat slechts enkelen het redden en vele voetbaldromen van kinderen uiteen zullen spatten. Er zijn dus -zoals we zagen- wel spelertjes bij die uiteindelijk de top bereiken.

Voor het Nederlandse voetbal is het kwalijker, dat topclubs door de wedloop op jonge talenten vergeten te scouten bij een grote groep die ook de aandacht verdient. Kleinere clubs halen liever de afvallers van topclubs binnen, in plaats van te gaan scouten bij plaatselijke amateurclubs voor laatbloeiers.

Talenten ouder dan 12 die nog niet bij een profclub zitten komen niet bovendrijven door hun gebrek aan talent, maar door een gebrek aan focus van clubs om deze talenten te scouten en kansen te geven.

Advertenties

2 gedachten over “Wat zijn de echte kwalijke gevolgen van op jonge leeftijd scouten van profclubs?

 1. Het is moeilijk om deze tendens van vroeg scouten tegen te gaan. Of het wenselijk is, dat kun je je zeker afvragen.
  De laatbloeiers zie je niet meer doorbreken; daar liggen kansen voor de Nederlandse clubs. Meer focus op mindset van spelers en het echte (potentiële) talent achter de speler zien en dat proberen te ontluiken. Dus inderdaad minder ‘gemaakte’ spelers van hetzelfde type.
  Goed verhaal!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s